رافائل، نقاش و معمار ایتالیایی در نقاشی معروف مادونای گل سرخ (Madonna della Rosa) دست‌تنها نبود. این نقاشی که بین سال‌های ۱۵۱۸ تا ۱۵۲۰ خلق شده است، مدت‌ها مورد بحث کارشناسان هنر بود، اما حالا هوش مصنوعی پاسخ روشنی ارائه می‌دهد.

sciencealert می‌گوید تیمی از محققان بریتانیایی و آمریکایی با استفاده از الگوریتمی ترکیبی از شبکه عصبی ResNet50 و ماشین بردار پشتیبان (SVM)، آثار تأییدشده رافائل را آنالیز و مدل را برای شناسایی سبک خاص او آموزش دادند.

این سیستم هوش مصنوعی با دقت ۹۸٪ توانست تشخیص دهد که چهره‌های حضرت مریم، کودکی مسیح و یحیی واقعاً اثر رافائل هستند، اما چهره یوسف مقدس – که در بالای سمت چپ تصویر قرار دارد- به‌احتمال زیاد هنر شخص دیگری است.

چهره یوسف در نقاشی معروف مادونای گل سرخ

گمانه‌‌ زنی‌ها نشان می‌دهند، جولیو رومانو، یکی از شاگردان نزدیک رافائل، هنرمند دوم این اثر است، اما هنوز مدرکی قطعی دراین‌باره وجود ندارد. 

این اولین‌بار است که هوش مصنوعی نه‌تنها در تحلیل سبک کلی یک نقاش، بلکه در بررسی جزئیات چهره‌های جداگانه در یک اثر کلاسیک به کار گرفته شده است. هوش مصنوعی با تکیه بر فناوری پیشرفته این راز قدیمی را فاش کرد و نشان داد که چهره یوسف مقدس از نظر سبک با سایر آثار رافائل همخوانی ندارد. ضربات قلم‌مو، پالت رنگ، سایه‌پردازی و سایر جنبه‌ها گواه این موضوع هستند.

پروفسور حسن اوگِیل، سرپرست تیم تحقیق، گفت: «هوش مصنوعی در سطح میکروسکوپی می‌بیند؛ بسیار فراتر از چشم انسان.»

هوش مصنوعی حالا نه‌فقط در رمزگشایی اسرار هنر کلاسیک، بلکه در مرزهای علم و پزشکی هم انقلابی ایجاد کرده است؛ برای نمونه، کشف آنتی‌بادی‌های جدید با کمک هوش مصنوعی می‌تواند شیوه درمان سرطان را متحول کند.