جدیدترین و حیرت‌انگیزترین اتفاق علمی دنیا اکنون در آمریکا افتاده است: برای نخستین‌بار در جهان نوزادی از طریق لقاح مصنوعی به دنیا آمده که فرآیند لقاح مصنوعی‌ آن هم تقریبا به‌طور کامل توسط هوش مصنوعی انجام شده است! در این خبر نامبرلند جزییات این پدیده شگفت‌انگیز را می‌خوانیم.

تولد یک نوزاد سالم با کمک هوش مصنوعی

لقاح مصنوعی یا IVF روشی است که در آن اسپرم به تخمک تزریق می‌شود تا باهم لقاح پیدا کنند و پس از تولید سلول تخم، آن را در رحم قرار می‌دهند که ادامه مراحل رشد را در رحم مادر طی کند. یکی از روش‌های IVF، تزریق اسپرم داخل سیتوپلاسم تخمک (ICSI) است که در آن اسپرم مستقیما داخل تخمک در ظرف آزمایشگاه تزریق می‌شود.

روش ICSI کاستی‌هایی دارد، زیرا نیازمند دقت بالا و عملکرد بدون خطای پزشکان است. اینجا جایی است که هوش مصنوعی وارد شد!

برای حل این مشکل، تیم تحقیقاتی شرکت زیست‌فناوری Conceivable Life Sciences در نیویورک، ماشینی ساخته‌اند که می‌تواند ۲۳ مرحله کلیدی لازم برای ICSI را انجام دهد.

در یکی از مراحل، ماشین با استفاده از مدل هوش مصنوعی، سالم‌ترین اسپرم‌ها را بر اساس ظاهرشان برای لقاح انتخاب می‌کند. در مرحله‌ای دیگر با استفاده از لیزر، دم اسپرم‌ها را غیرفعال می‌کند تا برداشتن آن‌ها آسان‌تر شود. سپس اسپرم‌ها را در تخمک‌هایی که قبلاً جمع‌آوری شده‌اند، تزریق می‌کند.

برای آزمودن این سیستم، پژوهشگران زوجی را انتخاب کردند که با مشکل ناباروری روبه‌رو بودند؛ مرد به دلیل ضعف حرکت اسپرم و زن به دلیل مشکل در تولید تخمک. در نتیجه از تخمک اهدایی استفاده شد.

پژوهشگران به‌صورت تصادفی ۵ تخمک از ۸ تخمک اهدایی را برای لقاح با سیستم خودکار اختصاص دادند که ۴ جنین حاصل شد.

در مرحله بعد، با استفاده از مدل دیگری از هوش مصنوعی، دو جنین برتر بر اساس ظاهر کروموزومی انتخاب شدند؛ هر دو حاصل لقاح ماشینی بودند.

در مرحله نهایی، یکی از این جنین‌ها در رحم قرار گرفت که موفق به رشد نشد؛ اما جنین دوم منجر به تولد موفق نوزادی سالم شد!

گزارش این اتفاق در newscientist به‌طور کامل منتشر شده است.

امیدها برای درمان ناباروری

اگرچه پژوهشگران هشدار می‌دهند که هنوز نمونه‌ها برای مقایسه دقیق با ICSI سنتی بسیار اندک‌اند، اما این تولد موفق می‌تواند گامی نویدبخش برای ارائه درمان‌های باروری استانداردتر و در دسترس‌تر باشد.

پروفسور جویس هارپر از دانشگاه کالج لندن گفت: «این یک پدیده بسیار هیجان‌انگیز است؛ اما پیش از آن‌که بتوانیم فواید کامل آن را درک کنیم، به آزمایش‌های گسترده‌تری نیاز داریم.»

اگرچه این روش در حال حاضر هزینه‌بر است، اما طراحان آن امیدوارند با بهینه‌سازی‌های آتی، هزینه‌ها کاهش یافته و دسترسی به خدمات IVF با کیفیت در سراسر جهان افزایش یابد.

پیش از این هم در خبرها دیده بودیم که پدرخوانده هوش مصنوعی گفته اگر هوش مصنوعی اراده کند با یک ویروس همه انسان‌ها را نابود می‌کند! نظر شما درباره این پیشرفت‌ها چیست؟