احتمالا شما هم اولین باری که ChatGPT به سوالاتتان پاسخ داده، بهطور غریزی نوشتهاید: «متشکرم!»؛ اما آیا میدانستید خیلیها معتقدند که نباید با هوش مصنوعی مودبانه صحبت کرد؟! در این خبر نامبرلند گزارش کوتاهی میخوانیم درباره اینکه آیا باید با ChatGPT مودب باشیم یا فرقی ندارد!

چرا مردم با هوش مصنوعی مودبانه رفتار میکنند؟
ظاهرا رعایت ادب در مقابل هوش مصنوعی چیز غیرمعمولی نیست، بلکه کاملا رایج است. طبق مطالعهای که در techradar منتشر شده، حدود ۷۱ درصد از کاربران چت جیپیتی گفتند که با هوش مصنوعی مودبانه صحبت میکنند و از کلماتی مثل «لطفا» و «متشکرم» استفاده میکنند.
دلیل مودبانه صحبت کردن با هوش مصنوعی کاملا منطقی است؛ ادب از کودکی در انسانها نهادینه شده و خیلی اوقات آدمها حواسشان نیست که چتباتهایی مانند ChatGPT یک ماشین نرمافزاری هستند و آن را چیزی فراتر از یک ماشین میدانند. پدیدهای که به آن انسانانگاری هوش مصنوعی گفته میشود.
آیا مودبانه صحبت کردن با ChatGPT تاثیری روی پاسخهایش دارد؟
پاسخ به این سؤال پیچیده است و بسته به دیدگاه افراد متفاوت خواهد بود؛ اما بهطور خلاصه تا حدودی بله.
مدلهای هوش مصنوعی طوری آموزش دیدهاند که سبک ارتباطی کاربر را تقلید کنند، بنابراین اگر سؤالی را با لحن مودبانه مطرح کنید، چتبات احتمالا به همان شکل پاسخ میدهد.
به عنوان مثال، چتباتهای خدمات مشتریان برای پاسخ به مشکل مشتری و جلوگیری از درگیری طراحی شدهاند. اگر کاربر پرخاشگر باشد، چتبات سعی میکند با پاسخهای خنثی و کوتاه، تنش را کاهش دهد. برعکس، اگر تعامل مودبانه باشد، احتمال دارد که پاسخها مفصلتر باشند؛ زیرا خطری برای تشدید تنش وجود ندارد.
رعایت ادب میتواند بخشی از پرامپت شما باشد تا پاسخ دقیقتر و بهتری بگیرید.
این اثر آینهای بر نحوه درک ما از قابلیت اطمینان هوش مصنوعی هم تأثیر میگذارد. همچنین تحقیقات نشان میدهد که لحن چتبات، بر میزان اعتماد کاربران تأثیر میگذارد.
به عبارت دیگر، ادب باعث نمیشود هوش مصنوعی باهوشتر شود؛ اما ممکن است آن را مفیدتر جلوه دهد.
نکته جالب دیگر این است که ادب فقط بر لحن هوش مصنوعی تأثیر نمیگذارد، بلکه میتواند کیفیت پاسخها را نیز بهبود بخشد؛ اما نه به این دلیل که ChatGPT از شما خوشش میآید، بلکه به این دلیل که هنگام مودب بودن، معمولاً اطلاعات بیشتری در اختیار آن قرار میدهید.
در مقابل، درخواستهای کوتاه و دستوری میتوانند یک چرخه منفی ایجاد کنند که منجر به پاسخهای سطحی و نارضایتی کاربر شود.
اگر شما هم بهطور طبیعی «لطفا» و «متشکرم» را مینویسید، طبق تحقیقات نهتنها بیضرر است، بلکه احتمالا مفید هم است. درخواستهای مودبانه و ساختاریافته معمولاً پاسخهای بهتری از chatgpt دریافت میکنند و حتی ممکن است باعث کاهش سوگیری در هوش مصنوعی شوند.