داروی اوزمپیک (Ozempic) را حتما همه می‌شناسید؛‌ آمپولی که یکی از محبوب‌ترین داروهای کاهش وزن در دنیاست؛ اما مشکلاتی مانند حالت تهوع، یبوست و تحلیل شدید عضلات دارد. علاوه‌بر این‌ها،‌ اوزمپیک دارویی گران است. خبر خوب اینکه دانشمندان با استفاده از هوش مصنوعی، مولکولی ساخته‌اند که عملکردی مشابه اوزمپیک دارد اما این عوارض جانبی را ندارد.

جایگزین اوزمپیک

جایگزین اوزمپیک: کشفی جدید در کاهش وزن بدون عوارض جانبی رایج

پژوهشگران دانشکده پزشکی استنفورد، مولکولی طبیعی را شناسایی کرده‌اند که عملکردی مشابه با سِماگلوتاید (همان اوزمپیک) دارد؛‌ یعنی اشتها را سرکوب می‌کند به کاهش وزن کمک می‌کند.

این مولکول جدید که BRP نام دارد، از مسیر متابولیکی متفاوت اما مشابهی عمل کرده و نورون‌های متفاوتی را در مغز فعال می‌کند، که ظاهراً رویکردی هدف‌مندتر برای کاهش وزن ارائه می‌دهد.

این مولکول جدید روی مغز و هیپوتالاموس (بخش کنترل اشتها و متابولیسم بدن) اثر می‌گذارد و برخلاف سماگلوتاید، تأثیری روی دستگاه گوارش یا سایر اندام‌ها ندارد. همین موضوع باعث می‌شود که بدون ایجاد مشکلات گوارشی یا کاهش توده عضلانی، باعث لاغری شود.

نقش هوش مصنوعی در این کشف مهم

این مطالعه با کمک هوش مصنوعی انجام شده و پژوهشگران از میان ده‌ها پروتئین در دسته‌ای به نام پروهورمون‌ها، مولکول مورد نظر را با کمک هوش مصنوعی شناسایی کردند.

با استفاده از روش‌های سنتی، شناسایی پپتیدهای هورمونی دشوار است زیرا پیدا کردن آن‌ها در میان فرآورده‌های ناشی از تجزیه پروتئینی، بسیار سخت است!

به جای استخراج دستی پروتئین‌ها و پپتیدها از بافت‌ها، پژوهشگران الگوریتمی به نام Peptide Predictor طراحی کردند. این الگوریتم محل‌های احتمالی برش پروهورمون کانورتاز 1/3 را در ۲۰ هزار ژن انسانی شناسایی کرد. سپس محققان روی ژن‌هایی تمرکز کردند که پروتئین‌های ترشح‌شده در خارج از سلول را رمزگذاری می‌کنند (ویژگی کلیدی هورمون‌ها) و حداقل چهار نقطه برش دارند. این کار تعداد پروهورمون‌های قابل بررسی را به ۳۷۳ مورد کاهش داد که تعداد مناسبی برای آزمایش بیولوژیکی بود.

آزمایش‌های موفق روی حیوانات

محققان این مولکول را روی موش‌ها و خوک‌ها آزمایش کردند و دریافتند که تزریق BRP قبل از غذا، مصرف غذا را تا ۵۰ درصد کاهش می‌دهد. همچنین موش‌های چاقی که به مدت ۱۴ روز این مولکول را دریافت کردند، حدود ۳ گرم از وزن خود را کم کردند، در حالی که موش‌های دیگر در همان مدت وزن اضافه کردند.

قدم بعدی: آزمایش روی انسان‌ها

پژوهشگران امیدوارند که در آینده نزدیک، آزمایش‌های بالینی BRP روی انسان‌ها آغاز شود. اگر این پپتید بتواند همان اثرات مثبت را بدون عوارض جانبی در انسان‌ها نشان دهد، احتمالا یک جایگزین طبیعی و کم‌خطر برای داروهای کاهش وزن باشد.

به نظرتان آیا این کشف می‌تواند آینده درمان چاقی را تغییر دهد؟

پیش از این هم دیده بودیم که خودکاری اختراع شده که به چت جی‌پی‌تی وصل است!