گوگل بهتازگی از مدلی به نام هوش مصنوعی Co-Scientist رونمایی کرده که برای کمک به پژوهشگران در اکتشافات علمی طراحی شده است. در یکی از اولین آزمایشها، این مدل موفق شد در عرض دو روز معمایی بیولوژیکی را حل کند که محققان برای بیش از یک دهه درگیر آن بودند!

هوش مصنوعی Co-Scientist
به گفته Forbes، این ابزار بر پایه Gemini 2.0، جدیدترین هوش مصنوعی هوش مصنوعی گوگل، ساخته شده است. برای همکاری با این همکار علمی، پژوهشگران کافی است هدف تحقیقاتی خود را به زبان طبیعی بیان کنند. آنها همچنین میتوانند ایدهها و پیشنهادهای خود را ارائه داده و از مدل بازخورد بگیرند.
این همکار علمی هوش مصنوعی بهگونهای طراحی شده که فرضیات جدید و قابلآزمایش ارائه دهد، خلاصههای پژوهشی دقیق تهیه کند و پروتکلهای آزمایشی تدوین کند.
هرچند اینها همه تبلیغات و ادعاهایی است که گوگل دارد و در عمل، دانشمندان به هوش مصنوعی Co-Scientist شک دارند!
برخی کارشناسان به کارایی واقعی ابزار Co-Scientist تردید دارند و آن را در بهترین حالت، نقطه شروعی برای تحقیقات میدانند؛ هرچند معتقدند هنوز اطلاعات و قابلیتهای کافی برای اعتماد در این حد هم وجود ندارد!
برخی نیز این سیستم را بیش از حد تبلیغاتی میدانند و معتقدند نتایج آن هنوز به سطح قابلاعتمادی نرسیده است.
به گفته فاویا دوبیک، آسیبشناس مرکز پزشکی نورثوست آریزونا، اطلاعات این ابزار آنقدر مبهم است که دانشمندان واقعی نمیتوانند آن را جدی بگیرند!
چالش دیگر، ناتوانی هوش مصنوعی در تقلید از فرآیندهای شهودی و سختکوشانه انسانی است. استاد دانشگاه روچستر، تأکید میکند که این ابزارها باید تحت ارزیابیهای مستقل و دقیق قرار بگیرند تا تواناییها و محدودیتهای واقعیشان مشخص شود.
علاوهبراین، برخی محققان نگراناند که این فناوری جنبههای لذتبخش علم، مانند فرآیند ایجاد فرضیه، را حذف کند و نقش انسان را در تحقیقات علمی کمرنگ سازد.
خود گوگل هم در گزارشی مفصل به محدودیتهای این مدل پرداخته و تأکید کرده که تدبیرهای فنی ضروری است!
نظر شما درباره این مدل چیست و آیا به نظرتان این همه تبلیغ حقیقت دارد؟