در اتفاقی نادر، هوش مصنوعی توانست عنوان و هویت نویسنده‌ یک طومار سوخته و خوانده‌نشده را پس از نزدیک به ۲۰۰۰ سال رمزگشایی کند!

طومار مرموز ۲۰۰۰ ساله و هوش مصنوعی

تقریبا ۲۰۰۰ سال از مدفون شدن این طومار رومی در خاکستر کوه وزوو می‌گذرد و هنوز مشخص نیست که چه کسی این طومار را نوشته یا عنوان آن چیست.

باستان‌شناسان نام PHerc. 172 را به این طومار داده‌اند، البته این طومار یکی از صدها طوماری است که در شهر باستانی هرکولانئوم کشف شده‌ است. این شهر در سال ۷۹ میلادی هنگام فوران کوه وزوو زیر آوار آتش‌فشان دفن شد. این طومارها از ویلاهایی به دست آمده‌ که گفته‌ می‌شود زمانی متعلق به پدرخوانده ژولیوس سزار بوده است و زیر لایه‌هایی از گل و خاکستر مدفون شده بودند.

رمزگشایی طومار باستانی با هوش مصنوعی

به گفته interestingengineering،‌ این طومار در ماه جولای در مرکز ملی سنکروترون بریتانیا، دیاموند لایت سورس، واقع در آکسفوردشایر اسکن شد. پس از اسکن، ردهای جوهر در تصاویر اشعه ایکس نمایان شدند که به محققان این امکان را داد تا متن طومار را رمزگشایی کنند.

برای قرن‌ها، دانشمندان در تلاش بودند تا این طومارها را بخوانند، طومارهایی که به قدری سوخته بودند که با کوچکترین لمس پودر می شدند و به‌هیچ‌عنوان جوهرشان هم خوانا نبود.

محققان تابه‌حال از روش‌های مختلفی برای خواندن متون باستانی استفاده کرده‌اند اما این روش‌ها اغلب ناکارآمد بوده یا حتی منجر به تخریب این آثار شده است. خوشبختانه اکنون تکنولوژی و هوش مصنوعی در اختیار دانشمندان است که می‌تواند به خواندن این متون باستانی کمک کند.

تیم محققانی که روی این طومار کار می‌کردند همراه با دانشجویان دانشگاه وورتس‌بورگ، موفق به رمزگشایی هویت نویسنده طومار و همچنین عنوان آن شدند:‌ شخصی به نام «فیلودموس» این طومار را نوشته و عنوان آن هم «درباره رذایل» است.

محتوای این طومار هم با مکتب فلسفی اپیکوریسم مرتبط است که بر لذت‌جویی و زندگی اخلاقی تأکید دارد. باور بر این است که او نویسنده اصلی بیشتر طومارهای کشف‌شده در ویلا بوده و نگاهی نادر به تفکرات نخبگان رومی درست قبل از وقوع فاجعه به ما ارائه می‌دهد.

بر اساس بیانیه‌ای از کتابخانه‌های بودلین دانشگاه آکسفورد که طومارها را در خود جای داده است، این متن به احتمال زیاد بخشی از یک طومار بزرگتر است و احتمالا این طومار، اولین جلد آن است. البته هنوز این موضوع قطعی نیست.

پیش از این هم دیده بودیم که هوش مصنوعی توانسته سرانجام راز قدیمی نقاشی رافائل را کشف کند.