در مطالعه جدیدی که در دانشگاه کالیفرنیا سن دیگو انجام شده، هوش مصنوعی توانست یکی از علت‌های ناشناخته بیماری آلزایمر را کشف کند! این مطالعه نشان داد یک ژن که به‌عنوان نشانگر بیولوژیکی برای بیماری آلزایمر شناخته شده بود، در واقع خودش علت این بیماری بود.

این ژن نقش ثانویه‌ای دارد که قبلاً ناشناخته بود و با کمک هوش مصنوعی حالا این معما برطرف شده است. در این تحقیق، همچنین یک درمان احتمالی کشف شده که می‌تواند نقش این ژن را مسدود کند.

یک گام بزرگ برای درمان آلزایمر با هوش مصنوعی

بیماری آلزایمر، شایع‌ترین علت زوال عقل است و حدود یک نفر از هر ۹ نفر بالای ۶۵ سال به آن مبتلا هستند. بیشتر بیماران مبتلا به آلزایمر دچار جهش ژنی عامل بیماری نشده‌اند؛ بلکه به «آلزایمر خودبه‌خودی» مبتلا هستند و علت‌ آن هنوز مشخص نیست. کشف این علت‌ می‌تواند در نهایت به پیشگیری و حتی درمان این بیماری کمک کند.

در این تحقیق، تیم پژوهشگران به ژن «فسفوگلیسرات دهیدروژناز» (PHGDH) توجه کرده‌اند که قبلاً به‌عنوان یک نشانگر برای شناسایی زودهنگام آلزایمر شناسایی شده بود.

به نقل از agetechworld، پس از بررسی‌های بیشتر، مشخص شد که سطح بیان این ژن با پیشرفت بیماری آلزایمر ارتباط مستقیم دارد. به‌عبارت دیگر، هرچه میزان پروتئین و RNA تولیدی از این ژن بیشتر باشد، بیماری پیشرفته‌تر است.

درمان آلزایمر با هوش مصنوعی

شنگ ژونگ، نویسنده ارشد این مطالعه و استاد بخش مهندسی زیستی در دانشکده مهندسی Jacobs دانشگاه کالیفرنیا، گفت: «متاسفانه گزینه‌های درمانی برای بیماری آلزایمر بسیار محدود است و پاسخ به درمان‌ها در حال حاضر مطلوب نیست.»

تحقیقات بعدی نشان داد که این ژن نقش دیگری نیز ایفا می‌کند که قبلاً شناخته نشده بود: این ژن مسیری را فعال می‌کند که نحوه فعال و غیرفعال شدن ژن‌ها در سلول‌های مغزی را مختل می‌کند. این اختلال می‌تواند باعث بروز مشکلاتی مانند بیماری آلزایمر شود.

محققان همچنین با کمک هوش مصنوعی به‌دنبال درک ساختار سه‌بعدی پروتئین PHGDH رفتند و کشف کردند که این پروتئین شباهت زیادی به بخشی از پروتئین‌های دیگری دارد که در فرآیند تنظیم ژن‌ها نقش دارند. این یافته‌ها نشان داد که PHGDH از این طریق می‌تواند باعث اختلال در عملکرد مغز و در نهایت شروع آلزایمر شود.

درمان آلزایمر با هوش مصنوعی

در نتیجه، تیم پژوهشی به‌دنبال یافتن درمانی برای مسدود کردن این مسیر رفتند. داروی NCT-503 که قبلاً برای مهار فعالیت آنزیمی PHGDH مطالعه شده بود، به‌عنوان یک گزینه امیدوارکننده معرفی شد. این دارو می‌تواند وارد مغز شود و تاثیرات منفی این ژن را مسدود کند. آزمایش‌های انجام شده روی موش‌ها نشان داد که این دارو می‌تواند پیشرفت بیماری آلزایمر را کاهش دهد و بهبود قابل توجهی در حافظه و اضطراب موش‌ها ایجاد کند.

اگرچه این مطالعه محدودیت‌هایی داشته اما نتایج نشان‌دهنده امیدواری برای یافتن درمان‌های جدید هستند. محققان امیدوارند که این دارو در آینده بتواند به‌عنوان درمانی برای آلزایمر در انسان‌ها استفاده شود و برای آزمایش‌های بالینی آماده شود.

پیش از این هم دیده بودیم که دانشمندان پانسمان مجهز به هوش مصنوعی ساخته‌اند که می‌تواند وضعیت زخم را بررسی کند و درصورت بروز عفونت، هشدار دهد!