هوش مصنوعی به جایی رسیده که به خوبی در همه رشته‌ها از پزشکی و آموزش گرفته تا صنایع نظامی، به خوبی ادغام شده، اما تأثیر آن بر رشته‌های هنری و رشته‌هایی که به «خلاقیت» نیاز دارند، شاید کمی ترسناک به نظر برسد! ممکن است شما هم از جمله کسانی که باشید که معتقد است «هوش مصنوعی خلاقیت انسان را از بین می‌برد و همه چیز را تکراری و بی‌روح می‌کند.» اما در این مقاله نامبرلند به شما ثابت می‌کنیم که نه تنها اینطور نیست؛ بلکه در حقیقت هوش مصنوعی به پرورش خلاقیت کمک می‌کند!

بیشتر بخوانید: هوش مصنوعی چیست

خلاقیت انسانی و قدرت تغییر

تغییر همواره با هراس همراه است، زیرا انسان را وادار می‌کند از دایره امن عادت‌ها خارج شود و با ناشناخته‌ها روبرو شود. اما همین تغییر است که به صنایع اجازه می‌دهد در طول زمان دوام بیاورند و موفق بمانند.

دو دهه پیش، فیلم‌ها و سریال‌ها روی دیسک‌های فشرده (CD) عرضه می‌شدند. با پیشرفت تکنولوژی، فلش‌ها و رم‌ها جایگزین سی‌دی‌ها شدند اما فیلم‌ها و سریال‌ها همچنان محبوب باقی ماندند. به همین ترتیب، روزنامه‌های کاغذی به تدریج جای خود را به وب‌سایت‌های خبری دادند. اگر حتی صد سال به عقب برگردیم، می‌بینیم که کالسکه‌ها و درشکه‌ها با خودروها جایگزین شدند.

مثال‌های زیادی وجود دارد از صنایعی که در گذر زمان، شکل‌شان تغییر کرد اما ماهیت‌شان یکسان ماند!

امروز نیز با انقلابی مشابه روبه‌رو هستیم: هوش مصنوعی در حال متحول کردن صنایع مختلف، از جمله هنر است، و هنرمندان باید خود را با این تغییرات سازگار کنند. فرقی ندارد نویسنده هستید یا مترجم، یا طراح، یا فیلم‌ساز یا معمار، هوش مصنوعی ماهیت هنر شما را تغییر نمی‌دهد اما می‌تواند شکل تولید آن را تغییر دهد.

هوش مصنوعی هم عیب‌هایی دارد

هوش مصنوعی نیز مانند انسان‌ها، ایرادات و اشکالی دارد. هیچ مدل هوش مصنوعی‌ای، حتی مدل‌ قدرتمندی مثل میدجورنی نمی‌تواند همیشه کاملاً دقیق و بی‌عیب عمل کند.

هوش مصنوعی گاهی متنی تولید می‌کند که بی‌احساس، پیچیده یا غیرمنطقی است، یا تصاویری با ایرادات واضح خلق می‌کند. بنابراین، رابطه میان انسان و هوش مصنوعی جایگزینی نیست؛ بلکه این دو باهم نوعی «هوش مشارکتی» را شکل می‌دهند.

هوش مصنوعی می‌تواند با سرعت ایده بدهد و خروجی بسازد، و انسان می‌تواند این ایده‌ها را ارزیابی و تفسیر کند. برای مثال، هوش مصنوعی می‌تواند محصولات جدیدی طراحی کند، اما این انسان است که تشخیص می‌دهد کدام طرح‌ها معنادار و کاربردی هستند.

هوش مصنوعی به‌عنوان یک دستیار

هوش مصنوعی یک دستیار است که واقعا پتانسیل بالایی دارد و می‌تواند ایده‌های بی‌شمار و دیدگاه‌های تازه‌ای به ما بدهد.

این موضوع یک تهدید نیست بلکه یک فرصت است که ما انسان‌ها در قرن 21 پیدا کرده‌ایم!

هوش مصنوعی مثل یک دستیاری است که ذهنش هیچ مانع و محدودیت انسانی ندارد و می‌تواند به هرچیز غیر منتظره‌ای فکر کند؛ هرچند ممکن است ایده‌ها و نظرات اشتباه و بی‌معنایی بدهد اما گاهی اوقات هم جرقه‌ای در ذهن ما می‌زند که با روش‌های سنتی و قدیمی هرگز شکل نمی‌گرفت.

هیچ‌کس نمی‌تواند همه‌چیز را بداند، و گاهی حتی برای حل مشکلی ساده، مثل یافتن عبارتی به زبان دیگر، به هوش مصنوعی نیاز داریم. مثلا فرض کنید شما یک نویسنده ادبی هستید و می‌خواهید در داستان خود از یک کافه رمانتیک قدیمی در فرانسه نام ببرید، اگر زبان فرانسوی را بلد نباشید چه می‌کنید؟! هوش مصنوعی Gemini گوگل به کمکتان می‌آید تا یک اسم خوب برای کافه خود بگذارید!

هوش مصنوعی به پرورش ایده‌های احساسی شما کمک می‌کند اما نمی‌تواند به‌جای شما ایده بدهد.

سخن پایانی درباره تاثیر هوش مصنوعی بر خلاقیت انسان

در نهایت، خلاقیت یک ویژگی‌ اساساً انسانی است و بااینکه هوش مصنوعی می‌تواند به این فرآیند کمک کند، همچنان به راهنمایی انسان‌ها نیاز دارد. چالش هنرمندان این است که خلاقیت انسانی خود را حفظ و تقویت کنند و در عین حال هوش مصنوعی را به‌عنوان یک شریک قدرتمند بپذیرند.