تیمی از دانشمندان با استفاده از هوش مصنوعی، توانستند «نقش برجسته‌های گمشده معبد بوروبودور در اندونزی» را که حدود 134 سال پیش به ثبت رسیده بود، بازسازی کنند. این معبد با 2672 نقش برجسته یکی از بزرگ‌ترین مجموعه‌های هنر بودایی در جهان است، اما بخش‌هایی از آن تاکنون از نظرها پنهان مانده بود.

وقتی هوش مصنوعی به تاریخ جان دوباره‌ای می‌بخشد

به گفته gizmodo، در گذشته، تلاش‌هایی برای بازسازی این نقش‌ها انجام شده بود، اما دانشمندان هرگز نتواسته بودند جزئیات دقیق‌تر مانند چهره‌ها یا تزئینات را شبیه‌سازی کنند. دلیل این مشکل، فشرده‌سازی اطلاعات عمق در تصاویر دو بعدی بود که باعث از دست رفتن جزئیات در عمق‌های مختلف می‌شد. اما خوشبختانه تیم تحقیقاتی جدید با استفاده از هوش مصنوعی، توانستند این مشکل را حل کنند.

نقش مهم هوش مصنوعی در این بازسازی تاریخی

این شبکه عصبی که به نوعی یک استریوسکوپ دیجیتال است، با دریافت یک عکس دوبعدی از یک شیء، می‌تواند بازسازی دقیقی از آن شیء در ابعاد سه‌بعدی ارائه دهد. به کمک این فناوری، محققان موفق شدند یک نقش برجسته پنهان‌شده را با استفاده از یک عکس سیاه و سفید قدیمی بازسازی کنند.

این فناوری می‌تواند کاربردهای زیادی در حفظ میراث فرهنگی و بازسازی آثار تاریخی از طریق واقعیت مجازی و افزوده داشته باشد. به‌ویژه در شرایطی که برخی آثار تاریخی به دلیل جنگ یا گذشت زمان و شرایط آب و هوایی از بین رفته‌اند، استفاده از هوش مصنوعی می‌تواند راهی برای احیای آن‌ها باشد.

با اینکه این بازسازی‌ها نمی‌توانند جایگزین نسخه‌های واقعی آثار شوند، اما می‌توانند به حفظ و معرفی این آثار برای نسل‌های آینده کمک کنند.

پیش از این هم دیده بودیم که باستان‌شناسان ژاپنی موفق شدند با استفاده از هوش مصنوعی بیش از 300 تپه نگاره جدید را در صحرای نازکا در پرو کشف کنند.