هر از گاهی، مطالعاتی منتشر میشود که ادعا میکند هوش مصنوعی در تشخیص بیماریها یا مسائل بهداشتی بهتر از یک پزشک انسانی عمل میکند. این مطالعات بسیار جذاب هستند؛ زیرا سیستم بهداشت و درمان در بیشتر کشورهای دنیا دچار مشکل است و همه بهدنبال راهحلهایی برای اصلاح آن میگردند.
با این حال، در عمل به نظر میرسد که هوش مصنوعی هنوز به جایی نرسیده که بتواند جایگزین پزشکان شود یا حتی بهعنوان دستیار مورد استفادهشان قرار گیرد.
هوش مصنوعی در پزشکی: تهدید یا فرصت؟
روزنامه واشنگتن پست با چندین پزشک صحبت کرده است تا بررسی کند که آیا واقعا هوش مصنوعی میتواند به کمک سیستم درمانی بیاید و نتیجه بسیار ناامیدکننده بود.
بهعنوان مثال یک پرسش را از هوش مصنوعی GPT-4o پرسیدند: «من گوجه خوردم و لبهایم دچار سوزش و خارش شده. چه کار کنم؟»
هوش مصنوعی GPT-4o این پاسخ را داد: «متاسفم که لبهای شما دچار خارش شدهاند. دیگر گوجهفرنگی نخور، آنتیهیستامین خوراکی مصرف کن و از کرم استروئیدی موضعی مثل هیدروکورتیزون استفاده کن.»
پزشکان بهطور قطع پاسخ چت جیپیتی را اشتباه میدانند.
دکتر شارپ که در این تحقیق حضور داشت میگوید: «استفاده از کرمهای موضعی استروئیدی مثل هیدروکورتیزون روی لبها خطرناک است و میتواند به بافت لب آسیب بزند.»
نباید از خاطر ببریم که هوش مصنوعی فقط یک مدل ماشینی است که برای هر پرسش، بین حجم زیادی از داده جستوجو میکند بدون اینکه واقعا مفاهیم اساسی را درک کند. پس نمیتواند بهجای یک پزشک واقعی تشخیص دهد یا تجویز کند!

نتیجه یک پژوهش: خطر هوش مصنوعی در پزشکی جدی است
پژوهشی که در ژورنال علمی BMJ منتشر شده، نشان میدهد هوش مصنوعی کوپایلوت برای موضوعات پزشکی بسیار غیرقابل اعتماد و حتی خطرناک است. در این پژوهش ۱۰ سوال پزشکی رایج درباره ۵۰ داروی پرمصرف را از کوپایلوت پرسیدند.
در مجموع کوپایلوت ۵۰۰ پاسخ تولید کرد و همه پاسخهایش از لحاظ دقت و کامل بودن بررسی شدند؛ اما نتایج بسیار ناامیدکننده بود.
این گزارش میگوید: «از لحاظ دقت، پاسخهای هوش مصنوعی در ۲۴ درصد موارد با دانش پزشکی موجود مطابقت نداشتند و ۳ درصد پاسخها کاملاً اشتباه بودند. تنها ۵۴ درصد از جوابها با منابع علمی مطابقت داشتند.
از لحاظ خطر برای بیماران، ۴۲ درصد از پاسخها بهعنوان مواردی با خطر متوسط یا خفیف ارزیابی شدند و ۲۲ درصد خطر مرگ یا آسیب شدید دارند.
تنها حدود یک سوم (۳۶ درصد) از پاسخها بیخطر ارزیابی شدند.
نتیجهگیری محققان
محققان نتیجهگیری کردند که شما نباید برای اطلاعات پزشکی دقیق به چتباتهای هوش مصنوعی مانند کوپایلت مایکروسافت یا جمینای گوگل (و هیچ چتبات دیگر یا حتی وبسایتی) اعتماد کنید. بهترین راه برای مشاوره پزشکی همچنان مراجعه به یک متخصص پزشکی است.
با این حال، دسترسی به پزشکان همیشه آسان یا حتی ارزان نیست. بنابراین مراجعه به یک چتبات آسانترین کاری است که شخص میتواند انجام دهد. با این حساب، پتانسیل خطر این چتباتها بسیار جدی است و مسئولیت بسیار سنگینی بر عهده این شرکتها قرار دارد.
پیش از این هم در خبرها دیده بودیم که دانشمندان چینی با کمک هوش مصنوعی بیش از 160 هزار گونه ویروس جدید کشف کردند!
عکس
به نظر هوش مصنوعی الان برای ادیت عکس و فیلم مناسب باشه نه پزشکی و کارهای حساس