تیمی از محققان دانشگاه استنفورد به رهبری الن کول، در حال کار روی تولید گوشت گیاهی با هوش مصنوعی هستند که بتواند از لحاظ طعم و بافت، به گوشت حیوانی بسیار نزدیک باشد. آنها برای رسیدن به این هدف از ترکیب فناوریهای پیشرفته مانند هوش مصنوعی و علم زیستشناسی بهره میبرند.
درباره گوشت گیاهی و اهمیت آن!
کشاورزی صنعتی حیوانی تأثیرات گستردهای بر محیط زیست دارد، از تغییرات اقلیمی و آلودگی گرفته تا از بین رفتن زیستگاهها و ایجاد مقاومت آنتیبیوتیکی. مطالعات نشان دادهاند که گوشتهای گیاهی، بهطور متوسط، تنها نیمی از اثرات زیستمحیطی گوشت حیوانی را دارند. با این حال، بسیاری از مصرفکنندگان هنوز تمایل زیادی به تغییر رژیم غذایی خود نشان نمیدهند.
تولید گوشت گیاهی با هوش مصنوعی
تیم استنفورد با ترکیب آزمایشهای مکانیکی و یادگیری ماشین، بافت گوشتهای گیاهی را به طور دقیق تحلیل کردهاند. این تیم از شبکههای عصبی استفاده میکند که دادههای آزمایشها را پردازش کرده و معادلاتی ارائه میدهد که ویژگیهای دقیق گوشت را توصیف میکنند. به نقل از ژورنال nature، این فرآیند، به پژوهشگران امکان میدهد تا سریعتر و علمیتر، دستورالعملهایی برای تولید گوشتهای گیاهی با کیفیت بالا ایجاد کنند.
الن کول، استاد مهندسی مکانیک، اظهار داشت: «ما شگفتزده شدیم که دیدیم هوش مصنوعی امروز میتواند تمام طیف بافت گوشت حیوانی را بازسازی کند.»
نتایج جذاب آزمایشها
در این پروژه، محصولات مختلفی مانند هاتداگ گیاهی، سوسیس گیاهی و ژامبون گیاهی و حیوانی بررسی شدند. نتایج نشان داد که هاتداگ و سوسیس گیاهی از نظر بافت بسیار مشابه نمونههای حیوانی هستند. فقط ژامبون بوقلمون گیاهی اندکی سفتتر از نوع حیوانی بود!
تحقیقات استنفورد نشان میدهد که استفاده از فناوریهای نوین مانند هوش مصنوعی میتواند به تولید غذاهای جدید باکیفیت کمک کند. گوشت گیاهی، دیگر فقط یک جایگزین نیست؛ بلکه پاسخی به چالشهای محیط زیستی و تغذیهای آینده است.
پیش از این در خبرهای مربوط به هوش مصنوعی دیدیم که یک ربات انسان نمای مجهز به هوش مصنوعی توانست «عمل جراحی» را یاد بگیرد و به خوبی انجام دهد!